Om det är AKUT, ring SOS Alarm (112). Annars ska du kontakta eller gå till socialtjänsten i din hemkommun och berätta att du utsatt för våld eller hot och att du behöver hjälp.
När du kommer till socialtjänsten får du träffa en handläggare, antingen direkt eller genom att ni kommer överens om en tid och dag. Pratar du ett annat språk så bokar handläggaren in en tolk så att ni förstår varann och kan hjälpa dig på rätt sätt.
Socialtjänsten beslutar sedan om du ska erbjudas plats på ett skyddat boende, eller om du ska erbjudas en annan insats.
Om det är akut så kan du bli erbjuden en akutplats direkt. Det innebär att du inte kan återvända till ditt hem för att hämta saker ifall den/de som utgör hotet bor på samma adress.
Vi hjälper dig när du kommer på plats.
Skyddat boende är en viktig insats för personer som har behov av extra skydd och stöd på grund av hot eller våld. Det innebär att man får tillgång till en bostad på en okänd adress, vanligtvis på annan ort, för att undvika att den som utsätter personen för hot eller våld ska hitta dem.
Ett skyddat boende innebär vanligtvis:
Nej, inte för dig som privatperson. Det är nästan alltid socialtjänsten i kommunen du är skriven i som står för kostnaderna.
Ja, vi hjälper både män och kvinnor hitta en fristad vid behov.
Vi har skapat en guide för att underlätta. Den hittar du här.
Då ska du ringa 112! Är du utsatt för våld eller hot och behöver hjälp – Ring 112! De hjälper dig rätt – förklara att du är utsatt för våld och hot och behöver hjälp att komma till ett skyddat boende.
Hittar du inte svaret på dina fråga ovan? Du kan alltid kontakta oss direkt – eller socialtjänsten i din kommun för att få hjälp och information.